De vorbă cu Adrian Natîngă despre bucătăria vegană

adrian

Fascinația pentru nutriția vegană este infinită, indiferent dacă o privim cu ochi curioși încercând să-i înțelegem funcționalitățile, sau dacă o privim cu ochi sceptici încercând să-i găsim rostul în lume. Pasiunea de a explora și de a trăi sustenabil se traduce prin munca lui Adrian, colegul nostru, care nu doar că s-a specializat pe bucătăria vegană, dar a și adoptat acest stil de viață. Am aflat multe informații prețioase pe care nu vrem să le ținem doar pentru noi.

Ce înseamnă pentru tine stil de viață sănătos?

Pentru mine cuvântul ar fi ”echilibru”; echilibru din orice punct de vedere, anume sport practicat în mod regulat, mâncat sănătos, dar și cheat days când e cazul. Eu ca persoană, am încercat să fiu și mega sănătos, dar nu am putut, dar încerc să le îmbin pentru a duce o viață cât mai sănătoasă. 

Am renunțat la orice viciu pentru sănătatea mea și sunt mândru de asta și pot spune că duc o viață sănătoasă în momentul de față.

Ce a contribuit foarte mult la viața mea sănătoasă e atât Nutriento, cât și partenerul meu. 

Care e stilul tău alimentar? Te concentrezi doar pe a găti vegan și acesta este alimentația ta zilnică?

Mă focuses exclusiv pe vegan, gătesc acasă vegan, alimentația mea zilnică este vegană. Într-adevăr pe ici-colo trebuie să renunț la anumite alimente care totuși conțin procent redus de ingrediente din categoria vegetariană și aceasta poate reprezenta o provocare în sine.

De cât timp faci parte din echipa Nutriento?

Din 11 decembrie 2020. Era înainte de a-mi căuta un alt job, chiar în perioada pandemiei, lucram ca și bucătar într-un mediu nu tocmai plăcut, nu știam exact cum să plec de acolo, dar chiar înainte de a-mi anunța plecarea, am fost anunțat că se va schimba toată conducerea localului respectiv și mi s-a dat oportunitatea de a continua sau de a pleca, iar eu oricum îmi căutam un job de aproximativ o săptămână-două înainte de a primi această veste și cam printre singurele oferte pe care le-am găsit pe internet a fost cea de la Nutriento și am aplicat necrezând că o să mă contacteze cineva. 

La jobul anterior lucram cu carne și-mi era cumva milă de peștele întreg pe care îl țineam în mână și asta m-a atras cel mai mult la Nutriento- gătitul exclusiv vegan (exact ceea ce căutam).

De ce te-a atras bucataria, în special de ce te-a atras bucataria vegana? Prezintă-ne succint parcursul tău profesional.

Bucătăria m-a atras dintotdeauna, dar am crezut că e doar un hobby, acasă nu găteam când eram mai mic, dar eram curios de cum gătește mama mea. În gândul meu o judecam mereu pentru faptul că gătește prea simplu, deși eu nu aveam nicio treabă pe vremea aceea cu gătitul. Am crezut că voi deveni un profesor cool de matematică și m-am apucat de mate-info, iar în al doilea an de mate-info m-am angajat cu normă întreagă într-o bucătărie pentru prima dată. Mi-a plăcut atât de mult încât cursurile la facultate mi se păreau că durează o eternitate. Primul meu job în bucătărie avea tura de lucru de aproximativ 17 ore și totuși m-a făcut să aleg bucătăria în detrimentul matematicii. Cam atât de mult mi-a plăcut. 

În primii doi ani jumate de bucătărie aproape că nici nu știam de existența bucătăriei vegane, vegetariene, dar din nou universul m-a îndrumat spre a alege o bucătărie raw-vegană, vegană și vegetariană, jobul la care eram din nou s-a închis pentru renovări și mi-a dat oportunitatea să aleg între mai multe oferte de lucru printre care era și cea cu specific vegetarian. Lucrând pe acest nou palier, pot spune că mi-am descoperit o a doua mare pasiune, pe lângă bucătărie, bucătăria plant based. La început am fost efectiv curios, m-am gândit că restaurantul respectiv nu va produce suficient de mult ca să-și permită plata salariilor, atât eram de pesimist în privința alimentației vegane și vegetariene. Dar mi-am dat seama că există doritori și că acest concept capătă din ce în ce mai multă culoare, chiar și în momentul de față și este necesar să ne îndreptăm spre acest concept pentru un echilibru în lume. Tot timpul mi-a plăcut să excelez pe orice palier am lucrat, am fost curios să învăț și bucătăria raw-vegană și vegană și vegetariană, mi-a plăcut să fiu implicat, să fiu o bază și pentru restaurantul în sine cât și pentru colegii de lucru, ceea ce m-a propulsat în a evolua super mult ca și bucătar. 

Decizia de a fi vegan am luat-o cu doi ani în urmă, prima dată a fost pentru animale, apoi pentru mediu, iar apoi a fost pentru sănătate. Iar acum îmi mulțumesc pentru decizia luată pentru că mă ajută în momentul actual și pe partea de a concepe rețete deoarece mi se pare foarte important ca preparatele să mă reflecte pe mine.

Cum ai descoperit pasiunea pentru preparatele plant based? A venit în mod natural sau contextual?

Pasiunea pentru preparatele plant based a venit în urma unei analize asupra stilului meu de viață, eu având o mică ”grădină zoologică” acasă, astfel că mi se pare nedrept să-mi iubesc animalele, dar eu să consum carne sau produse de origine animală. În același timp, pasiunea a venit și când am început să colaborez exclusiv cu restaurante plant based, dar cel mai mult m-am dezvoltat pe acest palier plant based de când sunt la Nutriento deoarece mi-a dat oportunitatea de a testa și a experimenta cu rețete noi ori de câte ori îmi permite timpul.

Care e procesul creativ și de unde te inspiri? Cum aliniezi ceea ce creezi la principiile Nutriento?

Wow! Mă surprind și pe mine uneori cum pornesc de la un banal aliment și-l întorc și-l sucesc și-l analizez până ajung să gătesc altceva, total opus și efectiv mă surprinde și pe mine de unde am plecat cu ideea și unde am ajuns. Efectiv dacă timpul mi-e prielnic, primesc bursts de imaginație și idei și mi le notez și le pun în practică, ele vin de nicăieri. Sunt momente când mă inspir și de pe internet- internetul e plin de informații, dar de cele mai multe ori sunt idei și rețete eronate, iar atunci gramajele nu le iau în calcul niciodată, efectiv mă inspir din combinațiile pe care alții le-au făcut și le regândesc și le adaptez.

Procesul de creare a rețetelor Nutriento nu este deloc ușor deoarece trebuie ținut cont de foarte mulți factori cum ar fi: ingredientele să fie de cea mai bună calitate, să fie sănătoase, să fie în ton cu ”moda”, rețeta în sine să aibă multe beneficii asupra corpului nostru, nu doar să ne hrănească și să nu ne ofere mai nimic decât sațietate, să fie ușor de realizat în contextul preparării lui într-un restaurant.

Care e cea mai mare provocare în pregătirea unui nou preparat?

Cea mai mare provocare ar fi timpul, dar totodată, a doua provocare este de a respecta toate standardele după care Nutriento se ghidează, Nutriento fiind FOARTE strict pe abordarea conceptului sănătate-echilibru-energie, iar acum, o nouă ramură pe care noi dezvoltăm este materia primă locală, ceea ce mă limitează pe partea de creare a unei rețete, dar în același timp, crește calitatea produsului finit, valoarea elementelor nutriționale ale ingredientelor locale fiind net superioare celor importate, dar și gustul și mirosul bogat al produselor locale. 

Cum vezi evoluția alimentației sustenabile în viitorul apropiat?

Categoric, cum am spus și mai devreme, tot conceptul plant based continuă să crească și să se dezvolte și implicit plant based înseamnă viitor. Am observat că tot mai multe persoane adoptă stilul de viață vegan din mai multe considerente și nu cred că ar trebui să exemplificăm de ce face lumea acest lucru deoarece este o decizie care îți oferă numai beneficii din toate punctele de vedere.

Când construiești un nou preparat ai în minte obiectivele la care acesta va răspunde sau rezultatul din farfurie definește scopul?

Categoric mă gândesc la combinația per total, dacă combinația de ingrediente la care mă gândesc nu corespunde așteptărilor Nutriento, nu continui procesul, sau dacă este vorba doar de mici ajustări, atunci le modific. Am super mare noroc că Alina m-a ghidat pe parcursul colaborării noastre în deciziile luate și m-a ajutat să-mi dezvolt modul în care gândesc combinațiile de preparate. 

Aici revin din nou la informațiile pe care le poți găsi în mediul online și dacă tu nu ai idee cu ce să înlocuiești un aliment anume, sunt destul de sigur că există în această lume altă persoană care s-a lovit de această problemă, iar răspunsul în vei găsi pe internet.

Cu ce ingredient îți place să lucrezi cel mai mult din punct de vedere al opțiunilor care pot fi create?

Cel mai mult îmi place și mi se pare foarte flexibil sunt nucile de caju deoarece se pliază super bine cam pe orice preparat, indiferent că e vorba de desert, cremă, sos, sau fel principal. 

De multe ori mă lovesc de observații ale oamenilor din jur precum ”Tu știi să gătești de aia ți-e ușor să mănânci vegan” sau ”Nu prea am multe opțiuni într-o alimentație vegană”, dar răspunsul este simplu: aproape orice opțiune de preparate cu alimente de origine animală pot fi foarte ușor reinterpretate într-o variantă plant based, iar la treaba cu ”tu știi să gătești”, vă aștept cu mare drag pe Instagram cu orice fel de întrebare pe care o aveți legată de alimentația vegană și să vă ajut.

STAY CONNECTED

Where now?