Nutriento folosește superalimente în toate rețetele fără excepție. Poți găsi superalimente precum pudră proteică de mazăre, pudră de maca, spirulina albastră și multe altele în toate bolurile cu legume și fructe, precum și în sucuri proaspete sau smoothie-uri. Ce sunt exact aceste superalimente și de ce le folosim atât de mult?
Ce sunt superalimentele?
Nu există o definiție universală adecvată a cuvântului superaliment. De asemenea, nu există un set de criterii pentru a stabili ce anume este și ce nu este un superaliment, dar există un consens general conform căruia un superaliment este un produs alimentar – în mare parte derivat din plante, dar și din pește și produse lactate – care are o valoare nutritivă excepțională și mai multe beneficii pentru sănătate în comparație cu alte alimente. De exemplu, fructele de açaï sunt considerate un superaliment deoarece ar conține de până la 10 ori mai mulți antioxidanți decât afinele.
Unele dintre calitățile atribuite superalimentelor sunt conținutul nutrițional ridicat, proprietățile antioxidante, conținutul ridicat de fibre, potențialul de a preveni sau chiar atenua simptomele unor boli precum cancerul, diabetul sau problemele cardiace. Cu toate acestea, nu sunt singurele alimente pe care să-ți bazezi dieta – echilibrul este esențial și îți recomandăm să consumi o dietă sănătoasă, echilibrată, constând dintr-o varietate de alimente diferite.
Adevărul despre aceste alimente este că nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a demonstra definitiv proprietățile curative asociate cu acestea. Cu toate acestea, multe dintre ele au fost folosite de secole în aceste scopuri și au o reputație populară ca remedii tradiționale pentru toate tipurile de afecțiuni. Rădăcina de maca a fost, de exemplu, folosită în America de Sud pre-columbiană de către populația indigenă pentru a crește vitalitatea și funcția sexuală atât la animale, cât și la oameni. În plus, este bine cunoscut faptul că multe plante precum levănțica sau mușețelul au efecte calmante, iar ceaiurile din frunze sau flori uscate au fost consumate ca remedii terapeutice în toată lumea.
Ce superalimente folosim?
Rețetele noastre respectă un anumit standard: bolurile sunt concepute în jurul unei baze de cereale și al unui superaliment, cu diverse fructe și legume pentru a completa rețeta. Ginseng, pudra de maca, boabele de goji, pudra de baobab, ginkgo biloba, proteina de mazăre, spirulina albastră, açaï, pudra de cânepă sunt cele pe care le folosim pentru a ne îmbogăți produsele și pentru a-ți oferi mai mult din nutrienții necesari într-o masă delicioasă și sățioasă.
Toate aceste ingrediente au vitamine și minerale suplimentare, care ajută la atingerea dozei zilnice recomandate. Desigur, consumul de superalimente nu ar trebui să te descurajeze să fii proactiv în căutarea unei diete echilibrate care să conțină toate grupele alimentare.
Nu există un singur aliment, nici măcar un superaliment, care să poată furniza tot ce are nevoie organismul nostru. Cu toate acestea, s-a descoperit că modelele alimentare sănătoase pot reduce riscul anumitor boli. Acesta este motivul pentru care le folosim în preparatele noastre. Vrem să te încurajăm să adaugi cât mai multe alimente sănătoase în dieta ta, astfel încât să poți stabili un model alimentar sănătos și să faci în mod activ alegeri mai bune pentru viața ta.
Deci, indiferent dacă există utilizări reale aplicabile pentru aceste substanțe în dietele noastre sau sunt doar folclor, consumul mai multor fructe de pădure cu siguranță nu va provoca niciun rău, nu-i așa?