Mindful eating- conștientizarea alimentelor

blog sept

Cunoaștem scenariile: prânz la birou pe fugă, cină în fața unui serial de pe Netflix, uneori singuri. Cum ne obișnuim să mâncăm ceea ne cere corpul în detrimentul a ceea ce ne dictează emoționalul? Există o serie de factori care influențează modul în care mâncăm, dar și ce mâncăm. Ceea ce pornește de la coșul de cumpărături și până la cantitățile de mâncare pe care le consumăm constă în autosuficiență și conștientizare.

Să începem cu efectele- balonare, creștere în greutate, depresie, stimă de sine scăzută, lipsa motivației, binge eating. Suntem conștienți într-o oarecare măsură de greșelile alimentare pe care le facem, dar alegem să le trecem cu vederea pentru că ”de săptămâna viitoare schimbăm ceva’’. 

Putem evita aceste consecințe prin pași mici și anume: nu facem cumpăraturi de la supermarket pe fugă sau când ne foame. Scenariile de urmat ar fi cele în care avem pregătită o listă de cumpărături, sau alocăm de timp în care explorăm ingredientele din de la raft și vizualizăm modul în care vom folosi ceea ce cumpărăm. Este un proces care nu se concentrează pe produsul final din farfurie, ci începe cu selecția produselor. 

Proveniența ingredientelor este un element asupra căruia ne concentrăm prea puțin, dar căruia ar trebui să-i acordăm mai multă atenție în procesul de conștientizare. Și nu ne referim doar la nivelul de procesare. Dincolo de asta, mediul din care provine mâncarea noastră spune o poveste a originilor care ne face să aprofundăm mai mult calitățile și întrebuințările unui ingredient. Este sursă de inspirație și creativitate pentru ceea ce urmează să construim în farfurie. 

Odată ingredientele achiziționate, depozitarea lor reprezintă un alt element-cheie. E important să lăsăm la vedere ingrediente și produse sănătoase dacă avem tendința de a ronțăi ceva în timp ce lucrăm sau urmărim un serial. Atunci când vedem mâncare, vrem să mâncăm. Este un instinct moștenit de multe generații încoace, când resursele erau puține- acela de a crea rezerve de energie în corp.

Mintea transmite semnale că vrea să mănânce, iar corpul nu mai e în control. Nu așa este indicat să funcționăm, iar atenția nu ar trebui să fie pe dorință ci pe nevoie. Corpul spune ce are nevoie, când are nevoie, cât are nevoie. Acest aspect face trecerea la următorul element important: o acțiune pe rând.

Atunci când mâncăm, este indicat să ne concentrăm pe ceea ce avem în farfurie, comparativ cu a ne concentra pe acțiunea propriu-zisă de a mânca. Asta înseamnă că înainte de a ne pune la masă, e clar pentru noi că ne e foame și că ne cere corpul mâncare. Așadar, ne asigurăm că nu suntem distrași și suntem atenți la farfurie. Pare un pic dificil, pentru că unii dintre noi o facem pentru a recupera din sarcinile pe care le avem la lucru, de a urmări un film, de a scrolla pe social media, de a… orice. Pentru că undeva în decursul timpului ni s-a întipărit ideea de a fi eficienți, multitaskeri, de a nu pierde vremea, iar cel mai potrivit moment de a nu irosi vremea s-a strecurat în una din cele mai importante activități- servirea mesei. 

Propunem un exercițiu pe care să-l faceți la următoarea masă: priviți la ceas înainte de a vă așeza la masă. Nu aveți la îndemână nimic altceva înafară de mâncare. Acordați atenție fiecărei îmbucături și la fiecare ingredient pe care îl aveți în lingură sau furculiță și explorați fiecare înghițitură. Mintea se va concentra pe o singură activitate, iar după 20 de minute, corpul transmite semnalul că este sătul. Astfel, reușim să evităm excesele și avem cu adevărat un moment de reconectare în care facem ceva benefic pentru sine. Iar dacă suntem în compania cuiva, discuția cu siguranță va distrage atenția de la alți factori externi.

Sigur că acest exercițiu se aplică mâncării sănătoase, nutritive, care ne ajută și ne dă energie pentru perioade mai lungi de timp. Diferența dintre mâncarea nutritivă și cea de confort este dată de nevoie și dorință. Factorul decizional constă în obiectivul nostru dacă acesta este mai puternic decât poftele de moment. Mâncăm ca să trăim și nu trăim ca să mâncăm, astfel că este important să acordăm atenție acțiunilor noastre. 

Conceptul Nutriento are la bază tocmai această credință, aceea conform căreia obiectivul stabilește obiceiul, astfel că preparatele noastre respectă cu strictețe obiectivele pe care vi le propuneți și răspunde la ele oferind soluții perfect adaptate.

STAY CONNECTED

Where now?